sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Un dans pentru o viata

     Am urmarit pentru a nu stiu cata oara filmul Anna si regele (trailer). E mai vechi; de prin '99. E o combinatie de istoric, romance si drama. Ce ma frapeaza la filmul asta sunt personajele. Regele Siamului inspira ideea de om puternic, curajos, inteligent, strategic, care gaseste solutia perfecta in orice situatie, dar si foarte sensibil si generos. Si cand mai e si un actor frumos parca totul e de basm. Jodie Foster in rolul Annei nu m-a impresionat peste masura, desi fiind printre cele mai destepte femei de la Hollywood, cu o diploma de Yale in buzunar si 2 Oscaruri, merita toate aplauzele. Dar e potrivita rolului in orice caz. E tipul de femeie rationala, curajoasa, inteligenta, ce uzeaza de aspectul fizic foarte rar si atunci doar ca sa atraga atentia intr-un mod cu totul aparte. Faptul ca ei se sacrifica pentru binele Siamului e foarte emotionant. Nu stiu cum e dar nu mi-as dori sa am parte de o poveste de dragoste ca a lor. Desi cum se zice 'traita intr-o clipa cat altii intr-o viata'. Practic ei se inteleg din priviri si singura lor apropiere o constituie 2 dansuri. Replicile fac tot farmecul si faptul ca ei se despart fara ca iubirea lor sa se fi consumat in vreun fel amplifica intensitatea momentului si starpeste comercialul tipic filmelor. Dar te invita la meditatie. Te invita sa te gandesti cum ar fi daca aici si acum ar fi ultima clipa alaturi de persoana iubita. Te invata ca momentele cu adevarat importante din viata pot dura doar cateva secunde. Dar te invata si sa te intrebi daca in aceeasi situatie fiind, te-ai putea multumi cu cateva clipe alaturi de persoana iubita pentru restul vietii in singuratate.

Replici deci:

Everything in Siam has its own time.

When a woman who has much to say says nothing, her silence can be deafening.

I believe there's been enough insult caused by this woman... who believes herself to be the equal of a man.
Not the equal of a man, Chao Phya... the equal of a king.

It is always surprising how small a part of life is taken up by meaningful moments. Most of them, they are over before they start, although they cast a light on the future and make the person who originated them unforgettable. Anna had shined such a light on Siam.

I was only a boy, but the image of my father holding the woman he loved for the last time has remained with me throughout the years.

Din coloana sonora: How can i not love you.

Niciun comentariu: